Välj en sida

Elektroskandias nya logistikcenter i Örebro är Sveriges modernaste lager, fyllt med ny teknologi för att utveckla och effektivisera verksamheten. Lagret har också en grön profil, det är klassat som Miljöbyggnad Silver och en stor del av energin som förbrukas kommer från de 940 solpaneler som är monterade på byggnadens tak.

Elektroskandia bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete inom områden som ekonomi, sociala frågor och miljöfrågor, där energieffektivitet och förnybar energi är något som prioriteras. Det är också bakgrunden till att man fått det nya lagret klassat som Miljöbyggnad Silver. Det är 15 olika parametrar som mäts och klassningen är ett kvitto på att Elektroskandia satsar på miljön och energi.

Toppmodern anläggning

Med en yta om 43 500 kvm och ett höglager med 30 meter i takhöjd är Elektroskandias nya logistikcenter en imponerande anläggning, i utkanten av Örebro. Innanför skalet döljer sig en toppmodern anläggning där man satsat på den senaste tekniken, däribland en av landets största solcellsanläggningar.
– Det är två delar i den här satsningen. Dels bygger vi ett nytt lager där vi vill ligga i framkant vad gäller modern teknik. Energieffektivisering ligger i tiden och det är lätt att integrera solpaneler i konstruktionen när man bygger ett nytt hus. Dels så är det ett växande intresse för solenergi och det är ett område som vi satsar allt mer på genom att bygga upp ett sortiment för våra kunder. Att vi nu själva har en egen solcellsanläggning innebär att vi lär oss mycket själva och lättare kan hjälpa våra kunder och utveckla deras affärer, säger Håkan Svärd, marknadschef Elmateriel & Industri på Elektroskandia.

Elektroskandias nya logistikcenter är en imponerande anläggning med en yta om 43 500 kvm.

940 solpaneler

En av de drivande bakom satsningen på solcellsanläggningen till det nya logistikcentret är Elektroskandias underhållschef Dan Malmsten.
– Då vi började byggnationen var det inte bestämt med solceller utan det var något som växte fram under projektets gång. Förutom att det är klokt energi- och miljömässigt ger det oss också ekonomiska fördelar. Dessutom är det affärsmässigt bra då solel är ett område där efterfrågan växer allt mer och där Elektroskandia är en av de ledande leverantörerna av solcellspaket, säger Dan Malmsten och fortsätter:
– På taket har vi låtit installera 940 solpaneler, som upptar en takyta på cirka 1580 kvm. Solcellsanläggningens installerade effekt är 249 kW, vilket beräknas ge 236 645 kWh per år. Med den egenproducerade elen kan vi bland annat till 100 procent försörja alla våra eldrivna truckar i lagret med solel.

Största anläggningen

Hos Elektroskandias leverantör GARO är man givetvis stolta över att ha fått leverera solpaneler till den här prestigefyllda anläggningen.
– Ja, det känns riktigt bra att Elektroskandia valt att utrusta sitt moderna logistikcenter med en solcellsanläggning från oss. Det är en utav de större solcellsanläggningar som GARO hittills levererat, säger Patrik Andersson, marknad- & försäljningsdirektör på GARO. Vi var med på ett tidigt stadie i projektet och Anders Karlsson hos oss, teknisk säljare på GARO bistod med bland annat vindberäkningar och tekniska beräkningar. Det blev också en del byggmöten med projektledare, byggare och elektriker. Ett stort antal solpaneler väger ju en hel del så det gällde att se till att takkonstruktionen blev rätt dimensionerad.

– Vi märker ett allt större intresse för solenergi och vi får en hel del frågeställningar kring det här med laddning och förnyelsebar energi. På GARO arbetar vi med solenergi inom två ben, dels färdiga kit från 20-30 kW där allt ingår och ligger på e-nummer. Sedan jobbar vi också med projekt då anläggningen ofta består av ett större antal paneler, ett flertal växelriktare och mer tekniska lösningar. Hittills är projektförsäljningen den största delen men kit-försäljningen börjar nu komma igång riktigt bra.

Midroc har installerat solcellsanläggningen på Elektroskandias logistikcenter.

– Det blir mer och mer vanligt med solel, men det här är den största anläggning vi installerat. Tidigare har vi installerat en större solcellsanläggning på Gävle Sportarena och vi håller nu faktiskt på med en stor installation på den svenska ambassaden i Riyadh, Saudiarabien. Installationen av en solcellsanläggning är ganska enkel, det som var speciellt här var mängden solpaneler vilket innebar mycket lyft och planering av arbetet. Solpanelerna är vinklade 20 grader mot solen i söderläge, har monterats på en takduk och ballast i form av betongplattor säkrar panelerna vid starka vindar, säger Per Berglund, projektchef El på Midroc.

Energiövervakning

På Elektroskandias logistikcenter har man dessutom installerat StruxureWare Power Monitoring Expert från Schneider Electrics. Det är ett komplett övervakningssystem för energitillämpningar.
– Det här är ett system som används inom olika verksamheter, allt ifrån sjukhus och industrier till förvaltningsföretag. Med hjälp av det kan man bland annat hålla kontroll på energiförbrukningen, förbättra elkvaliteten och maximera drifteffektiviteten vid anläggningen. Med dess hjälp kan man samla in data av olika sort från en anläggnings elnät och presentera det som meningsfull information. Möjligheterna med systemet är mycket stora, man kan till exempel kommunicera med olika typer av apparater, hämta data från andra databaser, jämföra värden och se historik. I Elektroskandias fall används systemet främst för energimätning. Då de har en så pass stor solcellsanläggning och elbilsladdare är det också extra viktigt att ha kontroll på elkvaliteten, säger Kenneth Elfving, produktchef Mätning vid Schneider Electric.

– Med hjälp av Schneider Electrics system kan vi enkelt se all elinstallation, solceller, ställverk, vattenförbrukning etc. På så sätt kan vi optimera och underhålla vår anläggning på bästa sätt, säger Håkan Svärd.