Välj en sida

Varför byta armaturen när man kan byta insatsen? 250W Kvicksilver byts mot 50W Metallhalogen. Elektroskandia har samarbetat med Norrköpings kommun om utebelysning under många år. Ansvarig på Elektroskandia är belysningsinformatören Sven-Ola Lundgren.
– Vi har genom åren hjälpt till att hitta bra lösningar och energieffektivisera så mycket som möjligt. Kommunen har också bytt ut många utomhusarmaturer, med gott resultat, säger Sven-Ola Lundgren. Linarmaturer från 50-talet – I det här aktuella projektet så gällde det de gamla linarmaturer som hänger 7-8 meter upp i luften, ovanför spårvägen här i Norrköping. Armaturerna är från 50-talet och det var klart att de hade för hög energiförbrukning, med dagens mått mätt. Trots sin ålder var armaturerna dock snygga med tidlös design och i mycket gott skick. Hänger på andra gator också inte bara  spårvägen.

Sven-Ola Lundgren, Elektroskandia och Paul Lundmark, Norrköpings kommun har ett bra samarbete när det gäller att energieffektivisera utomhusbelysningen i Norrköping.

Armaturerna var robust tillverkade i gjutet aluminium med rostfria skruvar och glaslins med väldigt bra optiska egenskaper. Ljuskällorna var dock på mellan 250-400W kvicksilver. – Jag kom på idén att testa att endast byta ut inkråmet och behålla armaturens ytterdel. Vi tog därför några armaturer och skickade till vår fabrik för att ta fram några provexemplar. På fabriken tog man och tillverkade en ny insats, bestående av en färdig plåt med all elektronik, säger Sven-Ola Lundgren.

Bättre ljus och färgåtergivning

Norrköpings kommun testade och hängde upp fyra stycken armaturer med den nya insatsen. Ljuskällorna som testades var dels 70 dels 50W.
– Resultatet var enastående. Det blev både bättre ljus och i och med att det är metallhalogenljuskällor blir färgåtergivning utmärkt till skillnad mot tidigare. Och det räckte att använda 50W, säger Paul Lundmark, ansvarig för gatubelysning på Norrköpings kommun.

Efter det lyckade testet beställde Norrköpings kommun belysningsinsatser av Elektroskandia och har tills nu bytt insatser på ett 60-tal armaturer.
Entreprenören One har utfört monteringen som sker snabbt på plats. Med skylift går man upp, lossar några skruvar, monterar bort den gamla insatsen och sätter dit den nya. Enklare kan det inte bli. Då det är en armaturtillverkare som bygger en helt ny insats-plåt med alla el-detaljer på så blir den CE märkt av dom vilket är ett krav vid ombyggnader. Norrköpings kommun har en stor plan att på sikt energieffektivisera hela sitt gatuljusbestånd. En del av den planen är ytterligare hundratalet linarmaturer där de nya insatserna kommer att monteras. – Vi är mycket glad att vi kunde behålla våra gamla fina linarmaturer men ändå få dem uppgraderade med modern teknik. Genom detta sparar vi pengar då vi slipper byta armaturer och dessutom har vi fått en energieffektiv lösning som ger bättre ljus, säger Paul Lundmark.

Jozo Dakic från entreprenören One visar upp den nya insatsen i linarmaturen.