Välj en sida


Miljonprogrammet utgör en stor del av Sveriges alla byggnader. I Västerås visar ABB och Mimer just nu hur man kan göra 1960-talets åldrande fastigheter till moderna bostäder med hjärna och hjärta.

I en lägenhet på Vallby i Västerås har det kommunala bostadsbolaget Bostads AB Mimer tillsammans med ABB och ytterligare ett 30-tal företag och organisationer skapat en lägenhet som ska ge en idé om hur vi kommer att bo om femton år.
– Hållbarhet, trivsel och energisparande är den gröna tråden i vårt framtida boende, säger Eva Favaro, marknadschef på Mimer. En fyra på 105 kvadrat har försetts med en rymlig uteplats och växthus, solpaneler, nytt kök och badrum, egen tvättstuga, och ett öppet allrum där kök och vardagsrum bildar ett stort utrymme att umgås på. Men några av de största nyheterna i lägenheten syns inte för besökarna. De sitter samlade i en elcentral vid ytterdörren.

Här har ABB installerat lägenhetens hjärna: hemautomation (KNX) som automatiskt kan höja och sänka temperaturen i rummen, tända och släcka belysning, sätta på och stänga av apparater. Den andra delen är en liten apparat som kallas Energy Service Interface (ESI). Utåt håller den kontakt med elnätet och följer elpriset.
Inåt kommunicerar den med alla delar i bostaden och säger åt fastighetsautomationen att anpassa – Tekniken hjälper de boende att spara el, men framförallt att spara pengar och miljö genom att fördela lasterna så att hushållen använder mest när det är som billigast, säger Ralf Späth, affärsutvecklare på ABB. Hjärtat i lägenheten är allrummet, där familjen kan äta tillsammans, umgås, se på TV, surfa på nätet eller jobba i en ljudisolerad hörna. Rummet har direktkontakt med en rymlig uteplats med växthus och ett tak som utgörs av solcellspaneler.

– När vi började samla idéer till lägenheten visade det sig att samtalen kom att handla mer om hur man vill leva och umgås än vilken teknik vi skulle installera, säger Eva Favaro.
– Tekniken ska ge bättre komfort för de boende, men den ska märkas så lite som möjligt och kunna styras med ett enkelt knapptryck. Fastighetsautomationen med en koppling till en larmcentral ger också ökad trygghet och säkerhet i boendet. Förutom inbrottslarm kan hyresgästerna få sina hem utrustade med sensorer som varnar för till exempel brand och vattenläckor. Dessutom kan till exempel äldre eller människor med rörelsehinder använda systemet för att meddela personal om de vill få hjälp.

Konsumtionen styrs av priset: Ett högt elpris innebär att fastighetsautomationen drar ner på belysningen, kör ventilationen på ett minimum, drar ner golvvärme och radiatorer till max 20 plusgrader, stänger av en del av hushållets eluttag, ser till att tvättmaskinen inte startar och stoppar laddningen av familjens elbil. Ett lägre elpris gör att systemet upphör att begränsa användningen av värme, ventilation och belysning. Dessutom styr det tvättmaskinen och laddningen av elbilen.