Välj en sida

Vid Adlibris Logistik Center i Morgongåva är man nöjda sen den nya belysningen installerades. Stora energibesparingar har gjorts samtidigt som det blivit bättre ljus i lokalerna. Dessutom slipper man tänka på att tända och släcka belysningen, då allt nu sköts med automatik.  


Adlibris.com är en renodlad internetbokhandel som erbjuder ett brett sortiment på drygt 8 miljoner titlar. Från distributionscentraleni Morgongåva skickas varje år cirka 3 miljoner försändelser till kunder i hela norden. I de 12 000 kvadratmeter stora lokalerna arbetar 200 anställda med att packa och distribuera böcker.

Befintliga belysningen av dålig kvalitet
Fastigheten förvaltas av Svensk Fastighetsfond AB där Tony Andersson är fastighetschef.
– Vi tittar nu igenom hela vårt fastighetsbestånd när det gäller energieffektiviseringar.  Därför var det naturligt för oss att ta upp frågan med Adlibris. Vi ville få ned elförbrukningen samtidigt som man på Adlibris tyckte att den gamla belysningen gav för dåligt ljus, säger Tony Andersson. Svensk Fastighetsfond kontaktade därför Elledarna, som tidigare utfört arbeten åt företaget.
– Det var mycket dålig kvalitet på den befintliga belysningen, som bestod av gamla T8-rör och strålkastarbelysning med gult ljus, säger Krister Barvestig på Elledarna. Tidigare tände man upp all belysning på morgonen och sen stod det och lyste hela dagarna. Givetvis drog det mycket energi, enligt våra beräkningar 122670 kWh/år. Krister kontaktade Elektroskandia, där Daniel Hallgren hjälpte till med att ta fram förslag på lämpliga armaturer. MarkusKarhula på Elledarna kontaktade Helvar för att ta fram DALI styrningen. Tänds upp sektionsvis . Under våren och sommaren 2011 installerade Elledarna 245 stycken Esinda armaturer, närvarosensorer och DALI styrsystem i lokalerna.

– Med de nya armaturerna är det nu en klart bättre belysning i lokalerna, 400 Lux. Belysningen tänds upp sektionsvis efter hur personalen rör sig i lokalerna, går ner till 20% efter 15 minuters inaktivitet och efter en timme släcks det helt. Enligt vår energikalkyl är man nu nere på en energiförbrukning på cirka 73656 kWh/år, säger Markus Karhula.   
  

– Vi är mycket nöjda med den här lösningen som innebär en besparing av energikostnader på, lågt räknat, 50.000:- per år, jämfört med de tidigare armaturerna, säger Tony Andersson.
– För oss är den här lösningen perfekt, inte minst för att det nu är så enkelt, säger Johannes Träskman produktionchef på Adlibris. Nu behöver vi inte längre ödsla tid på att gå runt och tända på morgonen och släcka på kvällen. Allt sköts automatiskt. Sen är det bra och energieffektivt att belysningen dimras ned när ingen är där. Sist men inte minst är det skillnad som natt och dag på belysningen förr och nu. Det nya ljuset innebär en klart bättre arbetsmiljö här på företaget