Välj en sida


När Scandic Billingen skulle renovera och bygga nytt satsade man bland annat på energibesparande lösningar i form av LED-belysning och närvarodetektorer.

Sedan 1994 har Scandic medvetet arbetat med miljöfrågor. Målet är att bidra till ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Scandic var bland annat tidiga med att ta bort plastbestick, engångsförpackningar och engångstvålar på hotellen. Företaget har även en hård policy när det gäller ljuskällor och byter ut glödljus mot LED och lågenergilampor.

110 miljömärkta hotell
Totalt har Scandic idag över 110 miljömärkta hotell. Bland annat så registrerar hotellen varje månad elförbrukning, vattenåtgång, osorterade sopor och kemikalieanvändning för att jämföra varje hotell med sina tidigare siffror och med andra hotell inom kedjan.  Målet är förstås att bli bättre och motivera alla till att förbättra sina egna resultat.

– När vi renoverar och bygger nytt ser vi till att rummen är återvinningsbara till 98%, säger Peter Alexanderson, hotelldirektör på Scandic Billingen. Vi ligger långt framme inom miljötänk på företaget men för oss handlar energibesparingar även om ekonomi. Scandic Billingen byggdes år 1888 och har ett centralt läge i Skövde centrum. I början av 2011 hade man, i samråd med fastighetsägarna Pandox AB, beslutat att utöka och renovera hotellet.
Det är stor efterfrågan på hotellrum i stan och för att utöka skulle man göra om sviter och ett externt gym till 21 nya gästrum. Skanska hade totalentreprenaden och Fribergs Elektriska ansvarade för all elinstallation. – Vi har arbetat med Scandic Billingen i säkert 15 år, säger Fredrik Källström på Fribergs Elektriska. Det är ett lite speciellt objekt då huset är gammalt, med tjocka väggar och många svåråtkomliga utrymmen så det kan vara tidsödande att förlägga kablar.

Energieffektiv belysning

Fribergs Elektriska kontaktade Elektroskandia för att gå igenom allt som skulle krävas för installationen. Förutom halogenfritt installationsmateriel skulle det bland annat levereras porttelefon med kamera, larm till receptionen, datanät samt bastu och ljudanläggning i relax. När det gällde armaturer så var den föreslagna belysningen inte enligt Scandics standard så tillsammans med Scandic och Elektroskandia omarbetades belysningsspecifikationen. 
– Vi tog fram ett energieffektivt förslag  på armaturer som beställaren accepterade, säger Christian Bengtsson på Elektroskandia. I korridorer och trapphus installerades armaturen Iris, både med och utan plafond. På väggarna i trapphus installerades Mico Wall, vissa med integrerad nödbelysningsarmatur, och för rumsnummerbelysning i korridorerna armaturen Brick LED från Hide-a-lite. 

Närvarodetektorer i korridorer
Dessutom kompletterade belysningen med närvarodetektorer i korridorerna. – Det känns väldigt bra med denna lösning framför allt dagtid då det inte är så mycket rörelse i korridorerna, säger Peter Alexanderson och tillägger; – Fribergs Elektriska är suveräna på att ge tips och råd om sånt som inte vi tänkt på, bland annat var det de som föreslog närvarodetektorer. Vi är nöjda med installationen och att vi fått en belysning som är så energisnål och ekonomisk som möjligt. Elektroskandia var totalleverantör till Fribergs Elektriska i det här projektet. – Logistiken fungerade perfekt. Vi fick all materiel vi behövde levererad i rätt tid till vår container, som stått utanför hotellet under byggtiden. Allt har fungerat mycket bra och vår kund är nöjd, säger Fredrik Källström.