Välj en sida

Best Western Jula Hotell & Konferens i Skara är ett unikt hotell då man har en egen permanent konsthall, fylld med målningar av kända svenska konstnärer. När det skulle väljas belysning till den nya konsthallen var kraven högt ställda, såväl när det gäller funktion som miljötänk och kostnader. Valet blev Elektroskandias infällda armatur DiLED II kompletterad med LED-spot från Vinga. 

Best Western Jula Hotell & Konferens är strategiskt beläget i Skara vid E20 och har en fullskalig hotell- och konferensverksamhet med 290 bäddar och plats för 300 matgäster. Hotellet ägs av Lars-Göran Blank, mer känd som grundare och ägare till Jula Postorder AB.
– Vår ägare är en stor konstsamlare och har under många år samlat på sig konst av bland annat Anders Zorn, Carl Larsson, Bruno Liljefors, Bengt Lindström, Peter Dahl och Jenny Nyström, säger Catarine Larsson, hotellchef på Best Western Jula Hotell & Konferens. För att fler skall få tillfälle att beskåda konstverken beslutades det att bygga till hotellet med en konsthall samtidigt som vi fick möjlighet att utöka antalet hotellrum. 

Nära samarbete med Elektroskandia
PEAB blev utsedd till huvudentreprenör och byggnationen påbörjades under 2011. Tillbyggnaden var på cirka 1000 kvadratmeter i fem plan. Nedre planet skulle bestå av entré, foajé och konsthall, ett plan för teknik och på resterande tre plan 23 nya hotellrum. Grydbecks Ingenjörsbyrå utförde elprojektering på uppdrag av Elektrikerna i Västra Götaland, som installerade.
– När vi började projektera fanns en ramhandling framtagen av Jula Hotell & Konferens, säger Sven Adamsson, Grydbecks Ingenjörsbyrå. Vi tog på ett tidigt stadium kontakt med Christian Bengtsson på Elektroskandia för att tillsammans sätta oss och gå igenom ritning för ritning, vilka krav som ställdes och vilka lösningar som var lämpliga.

– Man hade högt ställda krav på belysningen i konsthallen. Bästa möjliga belysning av konstverken utan att ge avkall på energieffektivitet, berättar Christian Bengtsson, utesäljare på Elektroskandia. 

Infälld armatur med låg bygghöjd
Elektroskandias belysningsprojektör Malin Thyberg tog sig an uppdraget att ta fram en lämplig lösning. För allmänbelysning i konsthallen valdes Elektroskandias infällda armatur DiLED II. DiLED II har utformats för att ge bästa möjliga energibesparing med LED utan att ge avkall på ljuskvaliten. Armaturen erbjuder en helt jämn mjuk och bländfri lysande yta.

– DiLED II uppfyllde de högt ställda belysningskraven samtidigt som den har låg bygghöjd, vilket var ett måste då det inte fanns mycket att fälla in i, säger Christian Bengtsson.

– Av säkerhetsskäl har vi skyddsglas framför varje tavla vilket ställer extra höga krav bra belysning. Hotellet är dessutom Svanenmärkt vilket innebar att vi samtidigt ville ha en så modern och energieffektiv lösning som möjligt, säger Catarine Larsson.

I konsthallen installerades totalt 40 st DiLED II kompletterat med 25 st LED-spot från Vinga. I våras var utbyggnaden klar och konsthallen invigdes den 29 maj.

– Vi hade under hela projektets gång ett mycket nära samarbete med Elektroskandia i Skövde, säger Sven Adamsson. Även när det gäller övrig belysning i rum samt allmänna utrymmen valdes energibesparande lösningar, som t.ex. LED-belysning. I foajé, passager och trapphus har vi närvarostyrd belysning. I hotellkorridorer är det monterat vägg- och takbelysning. Väggbelysningen (lågenergi) är ständigt tänd och takbelysningen är närvarostyrd med grundljus på 10%, som ökar till 90% när någon närmar sig. 

Modern teknik
Då konsthallen även används som konferenslokal är den också i övrigt utrustad med modern teknik i form av projektorer, ljudanläggning, ventilation etc. samt har dessutom ett styrsystem för olika ljusscenarier.

– Vi är jättenöjda med belysningen som installerats. Konsthallen har blivit en riktig attraktion och folk kommer långväga ifrån för att titta på våra berömda konstverk, avslutar Catarine Larsson.