Välj en sida


För ett år sedan var belysningen utomhus mycket dålig i området Kristineberg i Borås. Gamla uttjänta armaturer försedda med kvickilsilverljuskällor hade gjort sitt. Lösningen för fastighetsägaren Apartment Bostad blev att installera den energieffektiva armaturen Action LED. 

Apartment Bostad är ett av Västsveriges största bostadsbolag. Företaget äger och förvaltar drygt 7 000 lägenheter med fokus på trygghet och kvalitet. I området Kristineberg i Borås har Apartment Bostad cirka 900 lägenheter. – Vi började titta på det hela i början av 2012, berättar Niklas Sandberg, ortschef på Apartment Bostad. Armaturerna på gångar och vägar i området började bli gamla och utomhusbelysningen var inte bra. Och dålig utomhusbelsyning gör ofta att miljön upplevs som otrygg efter mörkrets inbrott. Samtidigt ville vi ha en mer energieffektiv och miljövänlig lösning. De gamla armaturerna var riktiga miljöbovar utan dess like. De var utrustade med förlegad teknik och hade ljuskällor i form av 125W kviscksilverlampor, som definitivt inte är ett miljövänligt alternativ. Förutom att de lyste dåligt så skickade de upp lika mycket ljus rakt upp i luften. De fyllde med andra ord inte sin funktion på något sätt längre.

Föreslog LED
Apartment Bostad ingår i Akelius Fastigheter, som har avtal med Elektroskandia. Det var därför naturligt för Niklas Sandberg att kontakta Henrik Lundin, distriktschef Bygg & Fastighet på Elektroskandia för att se vilka moderna, alternativa belysningslösningar som fanns att tillgå. – Vårt förslag var att de skulle satsa på en LED-belysning, säger Henrik Lundin. LED kräver inget underhåll och den stora fördelen är att de är så energieffektiva att man kan räkna med stora besparingar. Henrik Lundin var tillsammans med Elektroskandias belysningsinformatör Henrik Hermansson och tittade på objektet och tog fram en besparingskalkyl. – Vi föreslog att de skulle byta till armaturen Action LED. Det är en stolparmatur som kombinerar en klassisk design med den senaste ljustekniken. Den lämpar sig mycket bra för gångvägar, parker och bostadsområden. Armaturen är energieffektiv och ger låga underhållskostnader.
Vår beräkning var att Action LED skulle innebära en energibesparing på mellan 75–80 %, säger Henrik Lundin.

Pay-off tid på 6 år
Besparingen innebär att pay-off tiden för armaturerna är 6 år. Totalt beräknas de ha en total livslängd på 12 år och då har man ändå kvar cirka 70 % av ljuset. – Det var inget snack när man sett pay-off tiden. Vi fick ordern i maj och i juni började installationen av alla lägre stolparmaturer, upp till tre meter, i området. Totalt installerades 90 stycken Action LED, med 27W LED ljuskällor. – Vi är mycket nöjda med den nya belysningen. Vi och våra hyresgäster har fått bättre belysning, armaturerna drar mindre energi och vi har blivit av med det farliga kvicksilvret. Det roliga är att vi även fått positiva reaktioner från hyresgästerna. Flera har spontant ring oss och påpekat hur mycket bättre och trevligare det blivit i området med den nya belysningen, säger Niklas Sandberg.

Läs mer om armaturen Action LED här.