Välj en sida

SCA HiLED

Många industriföretag har efterfrågat en bra LED-belysning för höga höjder. I höstas presenterade Elektroskandia HiLED – en armatur med pris och prestanda som uppfyller de flesta krav. För SCA Ortviken blev armaturen en perfekt lösning till deras nya tippficka.

SCA är en av Elektroskandias större industrikunder och företaget köper all typ av elmateriel till sina anläggningar, från installationsmateriel till belysning. Vid Ortvikens pappersbruk, strax utanför Sundsvall, tillverkas obestruket och bestruket tryckpapper på fyra maskiner. SCA Ortviken har 750 anställda och anläggningens produktionskapacitet är 880 000 ton papper.
Thomas Mörtsjö
”Vi har alltså fått en lika bra belysning som med metallhalogen men med klart lägre energiförbrukning och minskade servicekostnader”

Takhöjd på åtta meter
Det var i samband med att en så kallad tippficka byggdes under 2013, som SCA behövde belysningsarmaturer lämpliga för montering på hög höjd. Tippfickan är en lokal på cirka 300 kvadratmeter, med en takhöjd på åtta meter, där långtradare levererar och tippar försörjning på SCA Ortviken samt även för leveranser till fjärrvärmenätet i Sundsvall*. – Thomas Mörtsjö på SCA kontaktade mig för att se vilken typ av belysningarmatur som kunde vara lämplig att montera i tippfickan, berättar Andreas Hasselblad, utesäljare på Elektroskandia. De ville först ha offert på en metallhalogenarmatur men jag presenterade då vår nya HiLED som en mer kostnadseffektiv och bättre lösning. HiLED är en robust armatur speciellt lämplig för höga höjder. Armaturen ger 14 000 lumen. Jag offererade alternativen 150 W LED eller 250 W metallhalogen. – För oss blev valet enkelt. Vi ville få ned energiförbrukningen och samtidigt minska våra kostnader för drift och service. Med LED slipper vi byta ljuskällor, inte minst viktigt då armaturerna sitter monterade på hög höjd. Därför beslutade vi att testa HiLED.

Lätta att installera
Installationen av de åtta armaturerna utfördes av Kempes El, en av de entreprenörer som arbetar med installationsarbeten och service vid SCA  Ortviken.
– Jag har varit på SCA i fyra år nu, säger Jan-Erik Könberg, montör på Kempes El. Det är mycket jobb här, både nya installationsprojekt och service, och normalt är vi fem-sex man från Kempes El som arbetar vid anläggningen. – I tippfickan gjorde vi alla belysningsinstallationer och ventilation. HiLED-armaturerna hängdes i två kedjor i taket för att få dem i jämnhöjd med betongbalkar. För att komma ned med belysningen i underkant på takstol har vi spänt upp en vajer i taket där vi satt vägguttag och ledning. Armaturerna var mycket lätta att installera och allt fungerade som det skulle.
SCA HiLED 2

Stor efterfrågan
– Vi är mycket nöjda med belysningen. Elektroskandia har mätt upp luxvärdet till cirka 400 lux, vilket är ett bra värde. Vi har alltså fått en lika bra belysning som med metallhalogen men med klart lägre energiförbrukning och minskade servicekostnader. Det finns absolut fler ställen inom våra anläggningar där HiLED kommer att passa bra när det är dags att uppgradera belysningen, säger Thomas Mörtsjö, elingenjör på SCA Ortviken. Andreas Hasselblad på Elektroskandia är övertygad om att HiLED kommer bli en storsäljare. – Ja, jag har väldigt många kunder som efterfrågat en bra belysning för höga höjder. Det har inte funnits tidigare i den här pris- och prestandaklassen. Jag har nu mycket offerter på HiLED ute till industrier med stora lokaler, som sågverk och virkeslager. Det kan bli stort och jag räknar med att sälja mycket HiLED framöver, säger Andreas Hasselblad.
HiLED

Läs mer om HiLED här.

(OBS! Du måste logga in på hemsidan för att se produkten)

inforuta