Välj en sida

Bostadsbolaget Kopparstaden i Falun genomför ett omfattande byte av all utebelysning i sina bostadsområden. – Vi har testat många olika fabrikat, men har nu fastnat för Elektroskandias armatur Action LED. Den ger ett bra ljus samtidigt som den är mycket energieffektiv, säger Fredrik Johansson, projektledare på Kopparstaden.

Bakgrunden till byte av armaturer är givetvis det förbud mot marknadsintroduktion av Fredrik Johanssonkvicksilverlampor, enligt EU:s ekodesigndirektiv, som träder i kraft 2015.

– Vi har mycket gammal kvicksilverbelysning från 60- och 70-talet i våra bostadsområden och totalt är det ungefär 1 500 utomhusarmaturer, vid gång- och cykelvägar. Vi började tidigt titta på alternativet LED och byter, sedan tre år tillbaka, utebelysning för ett par miljoner kronor per år, säger Fredrik Johansson.

Behagligt ljus

Kopparstaden är Faluns allmännyttiga bostadsbolag, som äger och förvaltar cirka 6 350 lägenheter och 280 lokaler i staden. Bolaget har provat flera olika typer av armaturer innan de fann Elektroskandias Action LED. Den kombinerar modern, tidlös design med mycket goda belysningsegenskaper. Armaturen är mycket energieffektiv och ger ett effektivt och behagligt ljus. – Den tidigare LED-armaturen vi använde bländade och det starka skenet stack i ögonen. Action LED ger ett mer indirekt men bra ljus och den är  essutom trevlig att titta på. Sen är det ju en stor fördel med den kraftiga energibesparing som vi uppnår, säger Fredrik Johansson. Kopparstaden har stort fokus på energibesparing och vi siktar på att bli helt självförsörjande på vår vindkraft i år. Vindkraften ska ge oss all den energi som krävs till fastighetsel, pumpar, ventilation,belysning etc. det vill säga all el i fastigheterna förutom i lägenheterna.

Energisparkalkyl

För att få koll på energibesparingen med Action LED tog Elektroskandias Action LED 77belysningsinformatör Peter Malm fram en energisparkalkyl åt Kopparstaden.
I kalkylen jämförde vi 100 st kvicksilverarmaturer 125W med 100 st Action LED 32W. Med det antalet armaturer sparar Kopparstaden 50.000 kronor per år och energibesparingen blir 77 %, säger Peter Malm.
– Vi har hittills installerat säkert 500 st Action LED i våra bostadsområden och är mycket nöjda. Förutom den minskade energiförbrukningen så innebär bytet också att våra kostnader för service och byte av ljuskällor minskar kraftigt. Vi kommer också kunna säkra ned från t.ex. 50 amp säkring till 35 amp och genom detta få lägre avgifter, säger Fredrik Johansson.