Välj en sida

skola

Bakgrund
S:t Mikaelsskolan är Moras enda gymnasieskola och kommunens näst största arbetsplats. För att få en kostnadseffektiv och miljövänlig fastighetsdrift över tid har Mora kommun beslutat att energieffektivisera alla sina fastigheter. För att kunna ta fram lönsamma åtgärder och beräkna besparingen inventerade de hela fastighetsbeståndet.

Utmaning
St_Mikaelskolan_Tim_Readwin_Foto_Annelie_Sundin_webbUtmaningen var att spara så mycket energi som möjligt med befintliga armaturer. För att utvärdera ljuskvalitet och energibesparing samt säkerställa att det inte fanns några negativa biverkningar gjorde de en provinstallation med olika belysningsprodukter från fyra olika fabrikat. – Philips LED-lysrör hade bäst resultat totalt sett, säger Tim Readwin projektledare på Caverion Sverige AB.

Belysningslösning
S:t Mikaelsskolan hade tidigare lysrörsbelysning med T8-lysrör 18, 36 och 58W. I klassrummen installerades cirka 1450 LED-lysrör 22W, 4000K och i korridorer och förråd cirka 150 LED-lysrör 19W, 4000K. Det var en stor fördel att man inte behövde göra några ingrepp i armaturerna som kunde påverka CE-märkningen. För att sänka energiförbrukningen ytterligare installerade Caverion styrsystem med närvarokontroll.

St_Mikaelskolan_Mora_13_Foto_Annelie_Sundin_webbFördelar
Genom att byta ut T8-lysrören i S:t Mikaelsskolan mot de energieffektiva LED-lysrören sparar Mora kommun 99 MWh per år. Det motsvarar en minskning av CO2-utsläppen med cirka 80 ton per år (baserat på 811 kg/MWh marginal el). Dessutom har underhållskostnaderna sänkts. LED-lysrören har en livslängd på 50 000 timmar och den beräknade brinntiden i skolan är cirka 2000 timmar per år. Det innebär att man inte behöver byta ljuskällor på 25 år.

Philips-broschyr

Läs mer om Phillips LED-lysrör, ladda ner brochyren ”Byt nu” som pdf. Klicka här»

 

Under november-december 2013 har Philips kampanj på LED-lysrör.  För mer information om kampanjen. Klicka här»